12% protein som krav i bagerivetemjöl

Datum/Tid
Datum - 11/09/2018
14:00 - 17:00

Plats
Green Tech Park

Region
Skaraborg


VAD SÄGER PROTEINHALTEN OSS OM RÅVARANS BAKEGENSKAPER?

OBS! VI HAR BYTT LOKAL TILL SLU SMEDJAN GRÅBRÖDRAGATAN 7, SLU-CAMPUS SKARA!!!

Det är först när vetet når bagaren som vi vet om råvaran håller rätt bagerikvalitet eller inte. Mycket händer på vägen dit, alltifrån sortval, odling, torkning och malning. Hur säkerställer vi vetets bakkvalitet med dagens analysmetoder och vad betyder målvärdet 12% proteinhalt i degtrågen? Lyssna till expertis inom området och låt dig inspireras av bagarmästare Jan Hedh.

Detta seminarium riktar sig framför allt till dig som arbetar inom de gröna näringarna med fokus på vete för bagerinäringen. Vi välkomnar deltagare inom hela kedjan, från ax till limpa. Seminariet är kostnadsfritt och enklare förtäring ingår.

 

     

Program

Ladda ner program i pdf här >>>

14.00 Inledning
Ulrika Åkesson, Gröna Möten, inleder tillsammans med bagarmästare Jan Hedh.

14.20 Olika proteinfraktioners betydelse för en god bakkvalitet

Eva Johansson, professor i jordbruksvetenskap med inriktning på produktkvalitet vid SLU Alnarp, ger oss en vetenskaplig bakgrund till proteiners betydelse för ett högkvalitativt bagerivetemjöl.

15.00 Fika och mingel i caféet


15.30 Analyser för kvalitetssäkring av råvara

Rikard Westbom, laboratoriechef Lantmännen, talar om möjligheter och begränsningar i värdekedjan samt beskriver utmaningarna att säkerställa en hög och jämn vetekvalitet för bageriet.

16.10 Om råvarans betydelse för en bagarmästare

Jan Hedh har 35 års erfarenhet som bagare och konditor. Han har varit delaktig i att höja kunskapen inom svensk bagerinäring under många år och delar med sig av sina erfarenheter. Diskussion om råvarans betydelse.

16.40 Avslutning

 

 

Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig på www.gronamoten.se senast
04-09-2018. Vid frågor kontakta Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, 0703-105630

 

Bakom Gröna Möten som koordineras av Agroväst finns:
Västra Götalandsregionen, Sparbanken Skaraborg, Hushållningssällskapet, Naturbruksförvaltningen, LRF,
Skaraborgs Kommunalförbund, SLU, RISE, Lokalproducerat i Väst

Anmälan

Bokningen är stängd för detta evenemang.