Om att bygga rötter

Datum/Tid
Datum - 29/01/2019
09:30 - 15:30

Plats
SLU Smedjan

Region
Skaraborg


HUR SKAPAR VI STABILA ROTSYSTEM?

Gröna Möten inbjuder tillsammans med branschaktörer till en heldag med föredrag om vikten av att se till att vi ger våra grödor goda förutsättningar för stabila rotsystem. Vi vänder oss framför allt till lantbruksföretagare, rådgivare, studenter eller andra aktiva inom det gröna näringarna med intresse för det som finns under jorden vi brukar. Lyssna till ett spännande föredrag av Søren Ilsøe som har erfarenhet inom Conservation Agriculture. Möt expertis från bland annat Syngenta, SOYL, Bayer och Yara.

Program

Ladda ner program i pdf-format här >>>

09.30 Registrering och morgonkaffe

10.00 Inledning
Ulrika Åkesson, Gröna Möten, inleder seminariet. Presentation av dagens moderator.

10.10 Varför behövs ett stabilt rotsystem
Tove Sundgren, Yara, ger oss grundkunskap och förståelse för vikten av ett välutvecklat rotsystem.

Paus

11.10 Betningens påverkan på rottillväxt
Oskar Björling, Syngenta, beskriver hur man genom rätt utsäde och genom tillväxtreglering kan stimulera stabil rotutveckling.

ca 12.00 Lunchpaus

13.00 Säkerställ ett bra rotsystem i raps
Lisa Rydenheim, Bayer, informerar om hur du bygger rötter för raps.

13.45 Hur anpassar vi insatserna efter fältvariationen
Hans Alvemar, SOYL, för en diskussion om hur insatser av utsäde, växtnäring och växtskydd kan hanteras efter jordart, markkarta eller biomassa för att påverka rotsystemet.

Paus med kaffe

14.30 Grønne marker og stærke rødder
Søren Ilsøe har praktiseret dyrkningsformen Conservation Agriculture siden 2011, og den har sparet ham tid og penge, samtidig med at udbyttet har holdt. Lyssna till hans erfaringer av reducerad jordbearbetning.

15.15  Avslutning

 

Seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på enklare förtäring. Vi förbehåller oss rätten att efterdebitera utebliven närvaro med 200:-/deltagare.
Detta då antalet platser är begränsat. Anmäl ditt deltagande genom att registrera dig nedan senast 20-01-2019. Vid frågor om evenemanget kontakta Ulrika Åkesson, ulrika.akesson@agrovast.se, 0703-105630.

 

Anmälan

Bokningen är stängd för detta evenemang.