Fusarium – ett fortsatt problem i Västsverige

Många intresserade av lägesrapport om don i havre Den 24 november arrangerade Gröna Möten ett seminarium där representanter från alla delar inom den Gröna Näringen möttes för att diskutera spridningen av don i havre och vad man kan göra åt den. Seminariet leddes av Thomas Börjesson från Agroväst Livsmedel som under många år har forskat i ämnet. Erik Hartman, VD för branschföreningen Foder och Spannmål berättade om bakgrunden till det kommersiella projektet för att utreda förekomsten av don i spannmål och då främst i havre. 2011 var året då halterna av toxiner i havre kraftigt ökade och stora mängder havre blev nedklassat till foder och bioene ...

Läs Mer…

SEI presenterar ny bok i ämnet Hållbar bioekonomi på Green Tech Park i Skara

  I dagarna släpptes boken ”Creating sustainable bioeconomies; The bioscience revolution in Europe and Africa”. Inom mötesforum Gröna Möten fick vi en förhandspresentation av boken. Ivar Virgin, medförfattare till boken och seniorforskare på Stockholm Environment Institute (SEI) berättade hur han tillsammans med E. Jane Morris och 30 andra internationella forskare har samlat aktuell forskning i ämnet Hållbar bioekonomi. Vi ser utveckling framför oss där vi behöver röra oss från en fossil ekonomi till en bioekonomi, inleder Ivar Virgin. Vi står inför en osäker framtid med en dramatisk ökad efterfrågan på både mat och förnyelsebara biobase ...

Läs Mer…

Ulrika Åkesson börjar på Agroväst!

Ulrika Åkesson börjar 1 november som Projektledare och Kommunikatör på Agroväst i Skara. Hon kommer framför allt att arbeta med Gröna Möten och EU-projektet Efterfrågedriven innovation för ökad kvalitet på nöt- och lammkött. Ulrika har erfarenhet från marknad och försäljning inom livsmedelsindustrin, bland annat fem år som marknadschef inom affärsområde Restaurang och storkök på Dafgårds. Närmast kommer Ulrika från Källbergs där hon arbetat som Säljchef för export av bageriingredienser. Välkommen till Agroväst! ...

Läs Mer…

Aktiviteter under Smedjeveckan

På tisdag den 27 september inleds årets smedjevecka på SLU i Skara med Sveriges första Green Care konferens. Green Care är ett samlingsbegrepp för ämnet hur man ökar människors livskvalitet genom vistelse i gröna miljöer. Verksamheten kan delas in i fyra områden, djur, natur, lantgård och trädgård. Konferensen vänder sig till forskare, kommuner, arbetsförmedlingar, försäkringskassor, vårdsektorn och företagare. Under tisdagen arrangeras även ett Seminarium om precisionsodling. “Hur skapar vi mer integrerade och precisions-inriktade åtgärder mot ogräs och växtskadegörare?” Målgruppen för seminariet är; säljare, konsulenter, rådgiva ...

Läs Mer…

För den ko- och mjölkintresserade!

KSLA, Margareta Emanuelson (VH-fak), Anders Herlin (SLU Alnarp) och Stefan Gunnarsson, SLU Skara, är tillsammans med Annika Hansson Växa i Halland, Huibert på Delaval m.fl. med i ett Horizon 2020-projekt om Precisionsteknik i mjölkbesättningar. I korthet: Data Driven Dairy Decision For Farmers (4D4F) syftar till att utveckla ett nätverk för mjölkbönder, mejeriteknikleverantörer, dataföretag, mejeri, rådgivare, veterinärer och forskare för att förbättra beslutsfattandet på mjölkgårdar baserat på data som genereras av sensorer. Vilka utmaningar du möter när du använder sensorer i mjölkgård? Vi vill veta vad du tycker om. Det är därför vi har sk ...

Läs Mer…

Vad har vi på tallriken 2025?

I samband med Matfestivalen i Skövde arrangerades ett seminarium om framtidens mat. Förmiddagen fylldes av trendspaning, internationella utblickar samt presentation och provsmakning av produkter från ett antal innovativa företag från regionen. Dagen inleddes av kocken Paul Svensson som tog med oss på en global spaning med mattrender såsom: Gastrodemokrati, Food Waste, Superlokalt och Hållbara råvaror. Från globalt landade vi ner i ett mer lokalt perspektiv. Mindre innovativa företag såsom Catxalot och Hakuna mat presenterade sina företag med produkter baserade på vild tång, insekter och larver. Food for progress med varumärken såsom Oumpf! oc ...

Läs Mer…

Nyhetsarkiv